Uvodni dan EP v Solkanu za Slovence večinoma uspešen

Prvi dan evropskega prvenstva v slalomu na divjih vodah za mladince in mlajše člane v Solkanu je zaključen. Iz kvalifikacij kajakašic in kajakašev v obeh starostnih skupinah je v polfinale napredovalo deset slovenskih reprezentantov. Jan Ločnikar je v konkurenci kajakašev mladincev priveslal na tretje mesto.

Soške brzice do nedelje gostijo prvenstvo stare celine v slalomu na divjih vodah za mladince in mlajše člane. To je drugo veliko prvenstvo v omenjenih starostnih skupinah v Sloveniji v letošnjem letu, saj je Ljubljana v začetku julija že gostila svetovno prvenstvo.

Na Savi se je izkazal Jan Ločnikar, ki je osvojil bronasto kolajno v mladinski konkurenci kajakašev, do enakega rezultata pa je priveslal tudi v tokratnih kvalifikacijah EP. Tako kot na SP je bil najboljši Francoz Titouan Castryck, na drugo mesto pa je priveslal Čeh Martin Rudorfer. Jan Ločnikar je sicer postavil hitrejši čas kot Francoz in Čeh, a je na progi naredil dotik, ki mu je prinesel dve kazenski sekundi, tako da je za vodilnim Castryckom zaostal za 1,97 sekunde.

S prvim nastopom sta v sobotni polfinale napredovala tudi Urban Gajšek, ki je bil v kvalifikacijah osmi, in debitant v slovenski reprezentanci Atej Zobec Urbančič, ki je dosegel 19. rezultat kvalifikacij.

Stoodstotni izkupiček za slovensko ekipo je bil tudi v kajakaški ekipi mlajših članov. Tine Kancler se je v polfinale uvrstil po prvi vožnji, z 12. rezultatom, v drugi vožnji pa sta bila uspešna še Lan Tominc in Ulan Valant. Tominc je bil prvo 28., v drugo šesti, Valant pa 24. in sedmi. V kvalifikacijah kajakašev do 23 let je zmagal Španec Pau Echaniz, drugi in tretji pa sta bila Britanca Christopher Bowers in Ben Haylett.

V konkurenci kajakašic do 23 let je bila Eva Alina Hočevar šesta, Zala Zanoškar pa enajsta. Obe sta v naslednjo fazo tekmovanja napredovali po prvi vožnji. Lea Novak, ki je imela danes kar nekaj težav s počutjem oziroma zdravjem, je bila najprej 28., potem pa 18., tako da je žal ostala izven polfinala. V kvalifikacijah je zmagala Poljakinja Klaudia Zwolinska, ki je pred slabim mesecem tekmovala na OI v Tokiu, druga je bila Čehinja Tereza Fišerova, ki je prav tako tekmovala v Tokiu, le da v kanuju, tretja pa je bila Slovakinja Michaela Hassova.

V mladinski konkurenci kajakašic so vse tri Slovenke morale na progo še enkrat. V drugi vožnji je bila Ula Skok tretja, Naja Pinterič pa peta, tako da sta prišli do polfinala, kjer pa žal ne bomo videi Helene Domajnko, ki je bila v drugem nastopu deveta. S kvalifikacijsko progo je najboljše opravila Slovakinja Ivana Chlebova, druga je bila njena rojakinja Zuzana Pankova, tretja pa Francozinja Emma Vuitton.

V petek je na vrsti zelo dolg tekmovalni dan, ki bo trajal od zgodnjega jutra, pa vse do večera. Najprej so na vrsti posamične kvalifikacije kanuistk in kanuistov v obeh starostnih skupinah, sledijo ekipne tekme, proti večeru pa še kvalifikacijske tekme na čas v ekstremnem slalomu na divjih vodah.

V Solkanu se jutri začenja pravi kajakaški praznik

Soške brzice bodo v prihodnjih dveh tednih odete v barve dveh evropskih prvenstev za mladince in mlajše člane. V Solkanu se jutri z otvoritvijo namreč začenja evropsko prvenstvo v slalomu na divjih vodah v omenjenih starostnih kategorijah, prihodnji teden pa še evropsko prvenstvo v spustu na divjih vodah za mladince in mlajše člane.

Na soških brzicah se bo med četrtkom in nedeljo za naslove evropskih prvakov potegovalo okoli 350 tekmovalk in tekmovalcev iz 29 evropskih držav. Med njimi bodo tudi tekmovalci in tekmovalke, ki smo jih lahko spremljali na olimpijskih igrah v Tokiu ter dobitniki kolajn na članskih prvenstvih in tekmah svetovnega pokala.

Med prijavljenimi državami so predstavniki Andore, Avstrije, Belgije, Bosne in Hercegovine, Hrvaške, Češke, Španije, Francije, Velike Britanije, Nemčije, Grčije, Madžarske, Irske, Italije, Latvije, Litve, Severne Makedonije, Norveške, Poljske, Portugalske, Rusije, Srbije, Slovaške, Švice, Švedske, Turčije, Ukrajine in seveda Slovenije.

Slovenski predstavniki so pred drugim domačim vrhuncem (v začetku julija je v Ljubljani že potekalo svetovno prvenstvo v slalomu za mladince in U23) leta visoko motivirani. Kajakaš Jan Ločnikar je v Tacnu priveslal do posamične kolajne med mladinci, na domači progi pa se želi izkazati tudi nekdanji svetovni mladinski prvak v kanuju Nejc Polenčič, ki sedaj vesla v močni konkurenci mlajših članov: »Cilj je pokazati dobro vožnjo in doseči dober rezultat. Na svetovnem prvenstvu v Tacnu se mi ni izšlo po željah, ker sem naredil par napak v polfinalu. Poskušal bom izboljšati ta rezultat, videli bomo, kako se bo izšlo. Na tej progi treniram od enajstega leta dalje, tako da poznam vse ‘valčke’ in vrelce. Veliko pa bo odvisnega od vodostaja. Upam, da bo višji, da bo vse bolj tekoče, tako da bo vse treba odpeljati bolj tehnično.«

Slovensko mladinsko ekipo sestavljajo kajakaši Jan Ločnikar,Urban Gajšek in Atej Zobec Urbančič, kajakašice Naja Pinterič, Helena Domajnko in Ula Skok, kanuisti Martin Gale, Adam Križaj, Tit Šenk, kanuistke Naja Pinterič, Asja Jug in Sara Belingar ter predstavniki v ekstremnem slalomu Jakob Šavli, Rene Jeklin, Naja Pinterič, Ema Lampič in Neja Velišček.

Med mlajšimi člani bomo stiskali pesti za kajakaše Tineta Kanclerja, Lana Tominca in Ulana Valanta, kajakašice Evo Alino Hočevar, Leo Novak in Zalo Zanoškar, kanuiste Nejca Polenčiča, Tineta Kanclerja in Juša Javornika, kanuistke Evo Alino Hočevar, Leo Novak in Emo Lampič ter predstavnike v ekstremnem slalomu Tineta Kanclerja, Erazma Šavlija in Marka Petka.

Konkurenca pod znamenitim solkanskim mostom bo huda. Na tekmo so namreč prijavljeni tudi letošnji olimpijci Tereza Fišerova, Monica Doria Vilarrubla, Marta Bertoncelli, Monika Skachova, Gabriel De Coster, Alsu Minazova, Naemi Braendle, Alena Marx, članska evropska prvakinja iz leta 2019 Gabriela Satkova, Miquel Trave, Vojtech Heger, Marko Mirgorodsky, Jules Bernardet, Bethan Forrow in mnogi drugi.

Tekmovalni del prvenstva se bo začel v četrtek s kvalifikacijami kajakašic in kajakašev v obeh starostnih skupinah, v petek dopoldne sledijo kvalifikacije kanuistk in kanuistov, popoldne pa še ekipne tekme vseh kategorij in kvalifikacijske vožnje na čas v ekstremnem slalomu. V soboto so na vrsti posamična polfinala in finala kajakašic in kajakašev ter finalne izločilne tekme v ekstremnem slalomu, v nedeljo pa se bo prvenstvo zaključilo s polfinali in finali kanuistk in kanuistov.

Več informacij: https://kayaksoca.wordpress.com/

Promo video:

Športna tekmovanja z mednarodno udeležbo prispevajo k razvoju turizma

Sporočilo za javnost – Mestna občina Nova Gorica

Kajak center v Solkanu, ki bo v tem mesecu prizorišče dveh evropskih prvenstev za mladince in mlajše člane (U23) v slalomu in spustu, je živel v pravem športnem duhu s posebnima gostoma, šampionom v kanuju Benjaminom Savškom in članico Kajak kluba Soške elektrarne (KKSE) Aljo Kozorog. Na novinarski konferenci, ki sta se je udeležila, smo predstavili pomen kajakaštva in odmevnih mednarodnih tekmovanj za razvoj športnega turizma in turizma nasploh na Goriškem. Obe evropski prvenstvi sta prireditvi v nizu uspešno izvedenih mednarodnih dogodkov: etape Gira d’Italia, kraljeve etape kolesarske dirke Po Sloveniji in AeroRally-ja Edvarda Rusjana. Po obeh prvenstvih na Soči pa na Goriškem napovedujemo še Rally v Novi Gorici v mesecu septembru. Tovrstne prireditve znatno prispevajo k porastu turističnih nočitev na Goriškem in k promociji v mednarodnem prostoru.

Kajakaštvo ima na Goriškem že zelo dolgo tradicijo. Domači klub, Kajak klub Soške elektrarne, se ponaša z uspešno izvedenimi tekmami in izvrstnimi tekmovalci, ki po odličjih posegajo tako v domačem kot tudi mednarodnem prostoru. V drugi polovici avgusta se v Solkanu obeta pravi kajakaški praznik, saj bodo soške brzice gostile kar dve divjevodaški prvenstvi za mladince in mlajše člane (U23). Med 19. in 22. avgustom bo v omenjenih kategorijah potekalo evropsko prvenstvo v slalomu na divjih vodah, med 25. in 28. avgustom pa še evropsko prvenstvo v spustu na divjih vodah. Klasične preizkušnje v spustu se bodo zaključile v Pevmskem parku v sosednji Italiji, kar daje tekmovanju čezmejno noto. Prav tovrstna tekmovanja z mednarodno udeležbo in s čezmejno progo prispevajo k vse večjemu razvoju športnega turizma, ki v zadnjem času na Goriškem doživlja pravi razcvet. Tudi tokrat sta obe Gorici povezani, kar poudarja tudi novogoriški podžupan Simon Rosič: »Z umeščanjem odmevnih športnih dogodkov v ta prostor smo pokazali našo ambicijo, odločnost, drznost, da se resnično umestimo na velik športno-turističen zemljevid. V tem kontekstu nadaljujemo z umeščanjem tudi kajakaških tekmovanj, in sicer na lokaciji, ki simbolizira to čezmejno goriško območje, na Soči oziroma v Solkanu. Predvsem evropsko prvenstvo v spustu odraža naš prostor, kajti privilegij je imeti start v Sloveniji in cilj v Italiji. Tega se vsi skupaj dobro zavedamo. Gre za vrhunski potencial, v katerega vlagamo.«

Stefano Ceretta, podžupan Občine Gorica, pritrjuje: »Evropski prvenstvi sta nova priložnost za naš prostor in odkrivanje njegovih lepot. Dokazujemo, da smo sposobni izpeljati tekme na mednarodnem nivoju. Upamo, da se bo odlično sodelovanje obeh Goric nadaljevalo, in to tudi pri drugih dogodkih, saj imamo možnosti in predvsem veliko voljo ter pripravljenost. Da ne omenim skupnega prizadevanja za čim boljšo izvedbo Evropske prestolnice kulture 2025, pri kateri ima tudi šport zelo pomembno vlogo. «

Tudi Andrej Jelenc, direktor Kajakaške zveze Slovenije, poudarja pomen mednarodne note tekmovanja s ciljem spusta v sosednji Italiji: »Smo zelo veseli, da nam je to uspelo tudi pri organizaciji tega prvenstva in da ideja brez meja v Goricah živi naprej ter da smo lahko mi kajakaši tudi del te zgodbe.«

Ivan Zagožen, predsednik Kajak kluba Soške elektrarne, je povedal: »Tekmovanja, ki jih tukaj organiziramo na najvišji mednarodni ravni, so zelo pomembna za motivacijo naših članov, naših tekmovalcev, da si postavijo visoke cilje in se pomerjajo v mednarodni konkurenci. To je obenem velik doprinos k športno-turistični dejavnosti in seveda ima tudi pozitiven vpliv na ekonomijo. Mislim, da smo edini klub na Goriškem, ki organizira tekmovanja na tako zelo visoki ravni, in obisk Benjamina Savška potrjuje to, da smo prepoznavni. Smo kajakaška destinacija, pomemben akter v Sloveniji in v mednarodnem prostoru, česar smo veseli.«

Gosta novinarske konference, Benjamin Savšek in Alja Kozorog, sta poudarila pomen tovrstnih tekmovanj na športni poti. Benjamin Savšek je povedal: »Vse te izkušnje, ki sem jih pridobil v mladinskih letih, so bile dobrodošle in vesel sem, da takšna tekmovanja organiziramo tudi tukaj doma, pri nas v Sloveniji, da imamo takšne pogoje. Vsekakor želim vsem mladim srečo in vztrajnost na njihovi karierni poti, da dosežejo vse, kar si želijo. Vem pa, da je potrebnega veliko truda in odrekanja v športu, ampak s takšnim uspehom si poplačaš nekako ves ta trud za nazaj.«

Ob tem je kot izkušen kanuist in velik poznavalec divje vode in reke Soče pozval vse, ki se nanjo podajajo, k previdnosti: »Reka Soča je čudovita, ampak hkrati lahko tudi zelo divja in nepredvidljiva, tako da skriva veliko nevarnosti. Pri poletnih osvežitvah oziroma aktivnostih na vodi in ob vodi je potrebno biti posebej pazljiv.«

Mlada kanuistka Alja Kozorog se že pripravlja na nove izzive: »Najprej moram končati to sezono, imam apetite tudi na teh tekmah. Glede na to, da sem do zdaj bila vedno na meji s finalom – 12., 13. mesto letos že trikrat, upam, da bom uspela nagraditi do 10. mesta, da se uvrstim v finale. Sigurno bo težko, ker je konkurenca velika. Si pa definitivno želim borbe za Pariz, ki bo zagotovo težka.«

Foto: Mateja Pelikan

VIDEO – Kayaker’s thoughts

The well known wildwater course in Solkan, Slovenia, will turn into the European canoe slalom and wildwater canoeing capital for two weeks in the second half of August. Two ECA European Championships will take place on the Soča River.


The 2021 ECA Junior and U23 Canoe Slalom European Championships will be held between 19th and 22nd August, and the 2021 ECA Junior and U23 Wildwater Canoeing European Championships will follow between 25th and 28th August.

2020 ECA Junior and U23 Wildwater Canoeing European Championships CANCELLED

The European Canoe Association and Canoe Federation of Slovenia in accordance with the local organiser of the 2020 ECA Junior and U23 Wildwater Canoeing European Championship in Solkan, Slovenia, (4-11 November) regretfully announce the cancellation of the competition.

Ongoing concerns regarding the Covid-19 in Europe and World together with the new restrictions from the Slovenian government have left all involved parties with no choice but to call off the planned competition. The ECA and National canoe federations around the world have always placed the health of participants as the number one priority when assessing the viability of canoe events this year. We all hope to see you healthy during next year’s wildwater canoeing competitions.

Nejca Žnidarčiča ni ustavilo niti zlomljeno rebro

Na Soči se je z vnovičnim slovenskim zmagoslavjem zaključilo člansko evropsko prvenstvo v spustu na divjih vodah. Nejc Žnidarčič je osvojil naslov evropskega prvaka v sprintu na divjih vodah, Anže Urankar je bil drugi, kajakaš Tim Novak in kanuist Blaž Cof sta zasedla četrti mesti, evropski prvak v klasičnem spustu Simon Oven pa je bil tokrat peti.

Continue reading “Nejca Žnidarčiča ni ustavilo niti zlomljeno rebro”